Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Οι πρώτοι Ετρούσκοι ...ήσαν Μικρασιάτες



The Guardian 19/06/2007
Πολλοί λένε ότι αυτοί διαμόρφωσαν τον ρωμαϊκό πολιτισμό αλλά η προέλευσή τους -καίτοι οι σημερινοί τους απόγονοι ζουν στην κεντρική Ιταλία- υπήρξε ένα από τα δυσκολότερα αινίγματα που κλήθηκαν να λύσουν ιστορικοί και αρχαιολόγοι.
Σήμερα, με τη βοήθεια του DNA, οι επιστήμονες διαθέτουν την απάντηση που επί ματαίω τόσο καιρό αναζητούσαν: Γνωρίζουν -λένε- την καταγωγή των Ετρούσκων. Πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα φύλο που έφτασε στην Ιταλία ξεκινώντας από τον τόπο όπου βρίσκεται η σημερινή Τουρκία και τα μικρασιατικά παράλια. Αλλωστε, οι γενετικώς πλησιέστεροι συγγενείς των σημερινών κατοίκων της Τοσκάνης και της Ούμπρια δεν ζουν στην Ιταλία αλλά στη σημερινή Σμύρνη.
Οπως ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπίνου Γονιδιώματος που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, η γενετική έρευνα με την οποία αποκρυπτογραφήθηκε η καταγωγή των Ετρούσκων πραγματοποιήθηκε στην Τοσκάνη και ειδικότερα στην κοιλάδα του Καζεντίνο, τη Βολτέρα και το Μουρλό όπου έχουν βρεθεί ετρουσκικοί τάφοι.


 Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα DNA από άνδρες αυτών των περιοχών της Ιταλίας με επώνυμα που απαντώνται μόνο στην περιοχή και εφόσον ζούσαν εκεί επί τουλάχιστον τρεις γενιές. Στη συνέχεια συνέκριναν το χρωμόσωμα Χ -που κληροδοτείται από πατέρα σε γιο- με το γενετικό υλικό ομάδων από την Ιταλία, τα Βαλκάνια, τη σημερινή Τουρκία και τη Λήμνο, καθώς υπάρχουν γλωσσολογικές παρατηρήσεις που συνδέουν όλους αυτούς με τους αρχαίους Ετρούσκους.
«Τα δείγματα DNA από τη Βολτέρα και το Μουρλό έχουν πολύ μεγαλύτερες ομοιότητες με αυτά των ανατολικών λαών παρά με των Ιταλών», εξήγησε ο Αλμπέρτο Πιάτσα, του πανεπιστημίου του Τορίνο, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα. «Μάλιστα μια συγκεκριμένη γενετική μορφή που εντοπίστηκε στους κατοίκους του Μουρλό, αναγνωρίστηκε μόνο σε δείγματα που είχαμε από τη σημερινή Τουρκία και ειδικότερα από τα μικρασιατικά παράλια».
Στην πραγματικότητα, η τελευταία επιστημονική διαπίστωση επαληθεύει τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι της Λυδίας έπειτα από περίοδο μεγάλης ένδειας εγκατέλειψαν τη δυτική Ανατολία, και κάποιοι από αυτούς μέσω της Λήμνου έφτασαν στην Ιταλία. Εκεί ονομάστηκαν στα λατινικά «tuscii».